Luchtzuiverende kamerplanten: 10 beste soorten van 2019

Luchtreinigende kamerplanten 2019

Wat is een luchtzuiverende kamerplant?

Natuurlijk wil jij jou woonkamer vullen met de mooiste kamerplanten die er zijn. Hoe handig is het als deze planten gelijk de lucht in je kamer zuiveren? Het is bekent dat elke plant zorgt voor zuurstof, maar je hebt ook luchtzuiverende kamerplanten die de lucht voor je zuiveren! Dit doen ze door schadelijke stoffen in de ruimte op te nemen in de bladeren. De plant breekt al deze stoffen voor je af in de wortel van de plant. Zo wordt je lucht schoner, en de lucht in de ruimte aangenamer!

Waarom luchtzuiverende kamerplanten zo goed voor je zijn

Deze planten kunnen niet alleen vieze geuren afbreken, maar zorgen er ook voor dat je binnenklimaat verbetert wordt. Door het actieve verdampingsproces wordt de luchtvochtigheid in de ruimte verbetert. De luchtzuiverende kamerplanten zetten de CO2 in de lucht om naar zuurstof. Hierdoor blijf je helder en wordt je concentratie verhoogd. Een luchtzuiverende plant is dus de ideale ‘kantoor’ accessoire voor als je thuis werkt! 

Hoeveel luchtzuiverende kamerplanten heb je nodig per m2?

De hoeveelheid lucht die een plant zuivert hangt af van de grote van een plant en van de ruimte waar hij in staat. Grote planten zullen logischer wijze meer lucht zuiveren dan kleine planten. Een grote luchtzuiverende plant heeft meer ‘bereik’ dan een kleine plant heeft. Bij het aanschaffen van een luchtzuiverende plant moet je daar rekening mee houden. Heb je een grote woonkamer? (Groter dan 40 m2) Dan heb je twee grote planten nodig. Als je maar een kleine woonkamer hebt (15 m2 of kleiner) dan heb je genoeg aan één middelgrote of twee kleine planten.

Luchtzuiverende kamerplanten en allergieën

Wat nou als je last hebt van allergieën? Vergis je niet, een luchtzuiverende plant gaat er niet voor zorgen dat je geen last meer hebt van je (stof)allergie. Maar de plant kan zeker een grote rol spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis!
Als je een allergie hebt voor huisstofmijt, dan is het absoluut een aanrader om er een aantal in huis te halen! Welke planten je nou precies nodig hebt? Dat gaan we je nu vertellen! 

10. De Lepelplant

De lepelplant is ideaal als je geen groene vingers hebt. Hij heeft namelijk niet veel licht of water nodig. Deze plant is een sierlijke plant en heeft zijn naam te danken aan de bloemen die er aan kunnen groeien: ze lijken namelijk op lepeltjes. 

9. De Krulvaren

Ook de krulvaren heeft weinig verzorging nodig. Hij is erg goed in de lucht vochtig houden. Het is een weelderige plant en staat mooi in de woonkamer of keuken!

8. Sansevieria

Deze kamerplant wordt ook wel onverwoestbaar genoemd. Hij is geschikt voor mensen die houden van bladeren met aparte vormen. Hij heeft weinig onderhoudt nodig, dus als je een keer vergeet water te geven heeft dat geen grote gevolgen, hij wordt tenslotte niet voor niets onverwoestbaar genoemd!

Een afbeelding met een lepelplant, een krulvaren en een Sansevieria.

7. Calathea

De Calathea sluit ’s nachts zijn bladeren en opent ze weer in de ochtend. Daarom wordt hij ook wel ‘de levende plant’ genoemd. De plant is ideaal om de lucht in jouw woning te zuiveren. 

6. Klimop

Ondanks dat deze plant vooral bekend is als tuinplant, fungeert hij zeer goed als luchtzuiverende plant binnenshuis. Het handige aan deze plant is dat je hem op verschillende manieren kan integreren in jouw interieur. Je kan ‘m neerzetten, maar hij je kan ‘m ook ophangen! 

5. Gerbera

Het maakt niet uit waar je de Gerbera neerzet, zolang hij maar genoeg licht is. Buiten dat hij de lucht zuivert, is er nog een groot pluspunt aan deze plant: als een van de weinige is deze plant niet giftig voor je huisdier!

Een afbeelding met een Calathea, klimop en Gerbera's

4. Rubberplant

Deze plant past goed bij elk interieur door zijn mooie, donkere, groene bladeren. Aan deze rubberachtige bladeren dankt de plant zijn naam. Daarnaast heeft hij weinig licht en ook niet veel water nodig. 

3. Monstera

Deze plant mag dan geen aantrekkelijke naam hebben, hij heeft zeker wél een aantrekkelijke uitstraling. Het is een mooie aanvulling op je interieur! Houd er wel rekening mee dat je de plant niet in direct zonlicht zet. 

2. Blauwvaren 

Geef deze luchtzuiverende kamerplant ruim water, en zijn blauwe gloed zal je woonkamer laten stralen.

Een afbeelding met een rubberplant, een Monstera en een Blauwvaren.

1. Goudpalm 

De nummer 1 in onze lijst. Deze plant zuivert als beste de lucht. Het is een grote plant, dus hij zorgt voor meer luchtzuivering. Ondanks dat het een grote plant is, is hij zeer makkelijk te onderhouden. 

Een foto van een goudpalm in een woonkamer. De goudpalm is de nummer één luchtzuiverende kamerplant

Pas op met huisdieren! De meeste kamerplanten zijn giftig voor dieren. Zo ook een aantal luchtzuiverende planten. Wil jij zeker weten dat jouw viervoeter veilig is? Kies dan voor de Graslelie, de Arecapalm of de Gerbera

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *