10 tips om je eerste meerdaagse muziekfestival te overleven!

muziekfestival publiek kijkend richting het podium

Het festivalseizoen is inmiddels in volle gang en de eerste meerdaagse muziekfestivals zijn voorbij. Muziek, lekker eten en luieren in een hangmat terwijl de zon op je gezicht schijnt; dat staat je onder andere te wachten als je nog een festival hebt gepland deze zomer.

Maar er gebeuren altijd dingen waar je je niet op hebt voorbereid. Zeker als je voor het eerst meer dagen gaat. Je moet aan meer dingen denken als je blijft slapen op de camping van het festival! Je gaat eigenlijk op een kleine vakantie. 

Om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan, hebben wij een lijst samengesteld met tips voor jou eerste meerdaagse muziekfestival.

1. Maak een groepsapp aan

Ga je met een groep naar een muziekfestival? Maak dan van te voren een groepsapp aan. Het is niet alleen handig om van te voren te overleggen wie wat meeneemt (want 5 luchtbedpompen is wel erg overdreven), maar het is ook erg handig op het festival zelf. Je raakt ongetwijfeld elkaar een keer kwijt na een optreden, en zo kun je makkelijk elkaar weer terugvinden.

2. Kies een goede kampeerplek uit

Blijf je slapen op de camping van het festival? Zoek dan een goede plek uit waar je je tent neer zet! Elke plek heeft zijn voor- en nadelen. Ga je achterin een veld staan? Dan moet je ’s nachts ver lopen als je naar het toilet moet. Ga je juist dicht bij het toilet staan? Dan heb je het probleem dat iedereen constant langs je tent loopt. Ook zal de lucht rond die plek na drie festivaldagen niet meer ruiken naar roosjes. 

3. Zorg voor goede kampeerspullen

Je wilt natuurlijk niet een gloednieuwe, dure, professionele tent neerzetten op het festivalterrein. Je kan er vanuit gaan dat hij vies wordt en misschien wel kapot gaat. Dronken mensen zien ’s nachts (of overdag) niet meer waar de tentlijnen staan. 

Het belangrijkste is dat de tent waterdicht is. Ondanks dat een luchtbed kan drijven, is het niet ideaal. Als je overdag staat te springen bij optredens van je favoriete bands, wil je ’s nachts weer opladen, dus zorg voor een goed kussen. Ook kun je overwegen een slaapmasker mee te nemen, een tent houdt ten slotte minder licht tegen dan de gordijnen in je slaapkamer. 

4. Wegwerpwashandjes zijn je vriend!

Douchen kan je gewoon doen op de camping, maar je bent niet de enige die dat wilt. Je kan de spitsuren vermeiden door heel vroeg of heel laat te gaan douchen. Met wegwerpwashandjes of deodorantdoekjes kun je je overal opfrissen. 

Ook kan droogshampoo erg handig zijn deze dagen. Ga je toch de douche in? Neem dan slippers mee! 

Een meisje is aan het bellenblazen voor haar tent op een muziekfestival terrein

5. Maak vrienden!

Een festival is een ideale plek om vrienden te maken. Je hebt in ieder geval al één ding gemeen: je bent op hetzelfde muziekfestival! Het is niet alleen super leuk om nieuwe mensen te leren kennen en gezellig met elkaar op te trekken, maar het is ook slim om af te spreken om op elkaars tent en andere spullen te letten. 

6. De fannypack

De fannypack lelijk? Zeker niet! Hij is niet alleen super handig, maar ook hartstikke hip! Wanneer je het festivalterrein op gaat wil je je belangrijkste spulletjes meenemen. Neem nooit spullen mee die je niet nodig hebt, want je hebt altijd het risico dat ze kwijtraken. Met een fannypack kun je bij elk optreden je handen de lucht in gooien. Zorg er ook voor dat je een pakje zakdoekjes in je fannypack hebt zitten, super handig voor wanneer je net op een dixie zit waar het toiletpapier op is. 

7. Contactpersoon voor noodgevallen

Zet je contactpersoon voor noodgevallen in je telefoon onder de naam ICE (in case of emergency) Als je, zoals bijna iedereen, een schermbeveiliging op je telefoon hebt zetten kun je ook je achtergrond veranderen. Zet er bijvoorbeeld “heb je mij gevonden? Bel dan 06…” in. Of juist “bij noodgevallen graag 06… bellen”. Zorg er dus wel voor dat je een powerbank meeneemt zodat je telefoon altijd opgeladen is! 

8. Neem een EHBO kit mee

Hoofdpijn na 3 uur springen bij jouw favoriete artiest? Naar de wc moeten rennen na dat vage broodje warm vlees? Met een kleine EHBO kit ben je klaar voor alle ongemakken. Stop er een pleister, een condoom, een paracetamol en een diarreeremmer in en dan ben je al heel ver. 

9. Neem houdbaar eten mee

Als je meerdere dagen op de camping zit wil je daar ook eten. Er zijn gelukkig veel repen te koop met veel eiwitten en waar je goed vol van wordt. Maar als je een kooksetje meeneemt kun je flink wat eten in blik meenemen. Denk bijvoorbeeld aan knakworsten en een zak bolletjes. Ben je nou echt geen keukenprins(es)? Dan kun je altijd nog naar een van de vele foodtrucks gaan die elk festival wel heeft. 

10. GENIET!

Na al het voorbereiden, regelen en alles inpakken ben je dan eindelijk op het festival. Dan rest er nog maar één ding: genieten!

Dit vind je misschien ook leuk...