De 4 voordelen van houten speelgoed

Er is tegenwoordig een overvloed aan keuzes wat betreft speelgoed. De mogelijkheden qua digitaal speelgoed is gigantisch, net als het oude vertrouwde speelgoed. Vooral plastic speelgoed heeft enorm aan populariteit gewonnen. Plastic poppen, auto’s en wagens zijn er in overvloed. Maar mijn voorkeur ligt nog steeds bij het houten speelgoed. In dit blog zal ik uitleggen waarom.

1.    Houten speelgoed gaat veel langer mee

Het plastic speelgoed van tegenwoordig gaat veel sneller kapot dan het klassieke houten speelgoed.
Houten speelgoed zit stevig in elkaar. Waarschijnlijk heb jij ook nog wel houten speelgoed op zolder liggen van vroeger, waar geen deuk in te krijgen valt.
Het plastic speelgoed daarentegen, eindigt vaak relatief snel op de afvalberg. Dit is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor de portemonnee. Het moet namelijk vaker vervangen worden. Daarom kiezen veel kinderdagverblijven vaak voor houten speelgoed.

2.    Het komt de verbeelding en vindingrijkheid van het kind ten goede

Spelletjes op de iPad en plastic speelgoed met felle kleuren en knopjes waar geluidjes uit komen laten niks meer aan de verbeelding over. Met houten speelgoed zorg je ervoor dat het kind zelf een scenario of eigen wereld gaat bedenken en op gaat in zijn of haar eigen fantasie. Dit komt de ontwikkeling van het kind ook ten goede. Het kind wordt meer uitgedaagd en krijgt hierdoor betere onder andere een betere motorische ontwikkeling, fantasie en hand-oogcoördinatie.

3.    Houten speelgoed is beter voor het milieu

Los van dat plastic speelgoed minder lang meegaat, is het productieproces ook slecht voor het milieu. Er komen schadelijke stoffen vrij tijdens het proces zoals kwik en lood. Dit is niet biologisch afbreekbaar. Houten speelgoed wordt vaak juist wel duurzaam geproduceerd en gaat het dus veel langer mee.

4.    Houten speelgoed is vaak mooier

Houten speelgoed ziet er vaak erg mooi uit. Mooi afgewerkt en minder ‘schreeuwerig’ dan plastic speelgoed. Hierdoor staat het ook veel mooier in je huis. Een mooie houten speelgoedauto of poppenwagen ziet er veel stijlvoller uit dan een plastic raceauto.

Kortom, houten speelgoed is het meest ideale speelgoed. Zowel voor het kind, de ouders én het milieu.

Dit vind je misschien ook leuk...