Zo geniet je écht van een sigaar

Voor veel rokers is het roken van een sigaar een zeer ontspannen moment, vaak wordt de sigaar ook in alle rust opgerookt. Dit is ook een grote reden waarom je in het openbaar over het algemeen bijna alleen maar sigaretten ziet, voor het roken van een sigaar moet je de tijd voor nemen. Een groot verschil met sigaretten is dat je bij het roken van een sigaret in principe alleen maar een wegwerpaansteker nodig hebt terwijl je bij sigaren een hele reeks van do’s & dont’s hebt. Sigarenverkoop.nl vertelt hoe je een sigaar het beste tot zijn recht komt en hoe je er echt van kunt genieten.

Het knippen van de sigaar

het uiteinde van een (goede) sigaar bestaat uit een kapje, dit kapje moet je wegknippen met een speciale sigarenknipper. Veel mensen zullen de beelden van Hannibal Smith van de A-team die met zijn tanden van iedere sigaar een stukje af beet nog wel in hun hoofd kunnen halen, hiermee kan je de sigaar echter flink beschadigen. Het is wel zaak om het kapje voor dat je het eraf knipt een beetje vochtig maakt omdat anders de sigaar ook beschadigd kan worden, met als gevolg dat het niet lekker meer brandt.

Het aansteken

Een sigaar kan je in tegenstelling tot een sigaret niet met elke hittebron aansteken, het wordt aangeraden om in ieder geval een gasaansteker of een cederhoutje te gebruiken en geen benzine aansteker of een kaars. Het is namelijk zo dat bij een benzine aansteker en een kaars de smaak op de sigaar overslaat waardoor deze beïnvloed wordt, daarmee gaat de lekkere smaak van een sigaar verloren. Om het aansteken echt goed te doen moet je de sigaar niet in maar net boven de vlam houden zodat het tabak niet gelijk verbrand, draai de sigaar dan voorzichtig rond zodat de de sigaar over goed begint te gloeien. Wanneer dit punt bereikt is kan je kleine trekjes gaan nemen.

Hoe kan je er echt van genieten

Een sigaar is niet geschikt om hard aan te zuigen, de warme rook kan je smaakpapillen beschadigen en het zorgt er ook voor dat de smaak teniet gaat. Om de smaak van een sigaar helemaal op te nemen kan je de rook een poosje laten rondgaan in je mond voordat je deze uitblaast, sigaren moet je overigens absoluut niet over je longen roken. Om nog meer van een sigaar te genieten kan je het roken van een sigaar combineren met een lekkere glas whisky, port of wijn, zo komt de sigaar het best tot zijn recht. Probeer de as van een sigaar ook niet af te tikken, je kan de as zien als een isolatiemiddel om de aroma van de rook zoveel mogelijk in de sigaar te houden. Als de zogeheten askegel te groot wordt kan je die voorzichtig kleiner maken door deze rustig door een asbak te rollen. Als je klaar bent met de sigaar of wanneer ze niet lekker meer maken, druk ze dan niet uit. Als je ze uitdrukt creëer je voor rookontwikkeling en dat is niet fijn, leg de restant van de sigaar in een asbak en laat deze vanzelf uitgaan.

Dit vind je misschien ook leuk...