Tips bij het kopen van de juiste motorhelm

Ben je van plan (weer) te gaan motorrijden? Dan is het belangrijk dat je in het bezit bent van de juiste uitrusting, voordat je weer de weg op gaat. In dit artikel gaan we iets dieper in op het kiezen van de juiste motorhelm. Gezien het je meest kwetsbare deel van je lichaam beschermd is dit ook niet iets wat je zonder na te denken kunt kopen.

Een helm met de juiste pasvorm

Welke type helm je ook gaat kiezen, het gaat uiteindelijk natuurlijk om dat je de juiste pasvorm kiest. Een helm die te los of te strak op je hoofd zit niet prettig en zorgt er dan indirect voor dat je meer je met de helm bezig bent dan een focus op de weg hebt. Heb je een bril? Neem dan ook je bril mee alvorens je de helm gaat passen, zodat je zeker bent van een goede pasvorm.

Situatie is afhankelijk bij de keuze voor motorhelm

De situatie is tevens vaak bepalend bij het kiezen van de juiste motorhelm. Ga je bijvoorbeeld graag op de motor toeren met wat vrienden, waardoor je vaak op een wat rustigere snelheid aan het rijden bent. Dan is vaak een jethelm, oftewel een open helm al voldoende. Met deze helm kun je namelijk de wind in je gezicht voelen als je bijvoorbeeld langs de kust rijd, maar ook de kans op een ongeluk bij het toeren is vele malen kleiner dan wanneer je voornamelijk op hoge snelheden aan het rijden bent. Dan is het verstandiger om een veiligere helm te nemen.

De verschillende typen motorhelmen

Bij de motorhelmen wordt er over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende motorhelmen:

  • Jethelm: deze helm wordt ook wel een open helm genoemd omdat deze helm op de schedel na verder geen bescherming biedt. Het voordeel hierbij is dus dat deze beter ventileert, maar je loopt hier direct ook wat meer risico op letsel bij een eventueel ongeval.
  • Integraalhelm: deze helm staat beroemd om zijn veiligheid. Een integraalhelm sluit namelijk niet alleen je hoofd af, maar zorgt er ook voor dat je kin beschermd wordt. Vooral als je op hoge snelheden rijdt is deze helm de beste keuze, daarnaast is een integraalhelm ook erg geluidsdicht. Het nadeel daarbij is echter dat deze minder ventileert.
  • Systeemhelm: deze helm lijkt erg veel op een integraalhelm. Wil je een betere ventilatie dan bij een integraalhelm dan kun je het beste een systeemhelm kopen. Dit komt door het kliksysteem bij de kin wat kan worden opengeklapt voor wat frisse lucht. Is het te koud of vind je het niet veilig genoeg dan kun je deze weer dichtklikken.   

Dit vind je misschien ook leuk...