De elektrische motor: de voordelen en het juiste model voor jou

Bij auto’s kennen we het al een tijdje: elektrisch rijden. Maar niet alleen de auto is een vervoermiddel die nu een elektrisch alternatief heeft, er komen namelijk steeds meer elektrische motoren op de markt. Motorrijders ervaren het ultieme gevoel van vrijheid als zij op hun motor zitten en dat is zeker niet anders op een elektrische motor. Overweeg jij over te stappen naar een elektrische motor maar weet je niet goed wat je wilt? Ik leg je uit wat de voordelen van elektrisch rijden zijn en ik zet een aantal elektrische motoren voor je op een rijtje. Dan weet jij straks of je een elektrische motor wilt kopen en welke motor jouw voorkeur heeft. 

Voordelen van elektrisch motorrijden

We weten natuurlijk allemaal dat elektrisch rijden beter voor het milieu is. Geen brandstoffen en geen uitlaatgassen: je rijdt dus duurzamer. Je maakt gebruikt van duurzame energie bij het motorrijden en draagt daardoor bij aan een wereld waarin we niet afhankelijk hoeven te zijn van fossiele brandstoffen. Gelukkig zijn er niet alleen voordelen voor onze aardbol, maar er zijn ook een heleboel voordelen voor jou als eigenaar van een elektrische motor!

In Nederland betaal je geen motorrijtuigenbelasting of BPM voor volledig elektrische voertuigen en dat scheelt veel in de kosten. Sommige provincies of steden geven subsidies voor het overstappen naar elektrische voertuigen, om het elektrisch rijden te stimuleren. 

Natuurlijk is de elektrische motor niet compleet onderhoudsvrij, maar gemakkelijker onderhouden dan een brandstofmotor is het zeker! Een elektrische motor heeft minder onderdelen die kunnen slijten, waardoor het onderhoud er van makkelijker is. Banden en remblokken moet je na verloop van tijd wel vervangen, die slijten nou eenmaal door het rijden, maar bougies en luchtfilters vervangen is verleden tijd met een elektrische motor!

De elektrische motor moet wel ook gewoon periodiek gecheckt worden om de goede werking en veiligheid te waarborgen.

Welke elektrische motor past bij mij?

Er komen steeds meer elektrische motoren op de markt. Gelukkig zit er ook veel diversiteit in de soort motoren, dus voor ieder wat wils. Ik zet zes modellen met de belangrijkste specificaties op een rijtje. Let er wel op dat de oplaadtijd ligt aan welk soort accu je gebruikt en dat de actieradius anders is bij verschillende rijstijlen.

De elektrische motor Brutus V9

Brutus V9

De Brutus V9 is de enige elektrische chopper in het lijstje. Dit beest van een motor doorbreekt het stereotype van de elektrische motor. 

Prijs: begint bij €30.000
PK: 125
Topsnelheid: 185km/h
Actieradius: 210km
Oplaadtijd: verschillende accu opties

De elektrische motor lightning LS 218

Lightning LS 218

De naam zegt het al een beetje, deze motor gaat bijna zo snel als het licht. De Lightning LS 218 heeft het snelheidsrecord voor de elektrische motor op zijn naam staan, dus als je echt hard wilt gaan op een elektrische motor, kijk dan eens naar deze motor!

Prijs: €36.800
PK: 200
Topsnelheid: 351km/h
Actieradius: (ligt aan de accu) 100km-160km
Oplaadtijd: 2 uur

de elektrische motor Zero SR/F

Zero SR/F

Zero Motorcycles hebben verschillende motoren, maar de SR/F is ’s werelds eerste volledige slimme motor. De motor heeft een aanpasbaar dashboard, zo kun je zelf de gewenste informatie instellen die jij tijdens het rijden wilt zien. Daarnaast staat ie in verbinding met de zero motorcycles app op je telefoon. 

Prijs: €20.890 (standaard)
PK: 110
Topsnelheid: 200km/h
Actieradius: 320km
Oplaadtijd: 80 minuten

de elektrische motor Alta redshift SM

Alta Redshift SM

Heb je net je rijbewijs en denk je er over na om een elektrische motor aan te schaffen? Dan is dit model wellicht wat voor jou. Hij heeft de looks van een racemotor, maar is goed te gebruiken voor woon-werk verkeer. Alta motorcycles heeft meerdere degelijke elektrische opties voor de beginnende motorrijder. 

Prijs: €14.700
PK: 42
Topsnelheid: 130km/h
Actieradius: 130km
Oplaadtijd: 6 uur

de elektrische motor Energica Eva

Energica Eva

Deze Italiaanse motor staat bekend om zijn design. De motor heeft verschillende modi waarin je kan rijden: urban, eco, wet en sport. 

Prijs: €27.125
PK: 145
Topsnelheid: 200km/h
Actieradius: 200km
Oplaadtijd: 3,5 uur

De elektrische motor Harley Davidson LiveWire

Harley Davidson LiveWire

Voor de Harley Davidson fans onder ons is er ook goed nieuws. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van verschillende elektrische motoren. In 2014 brachten ze een prototype uit met een actieradius van 52km. Maar op dit moment is hun nieuwste motor te pre-orderen: de LiveWire. 

Ook deze motor komt samen met een app op je telefoon die je alle vitale gegevens van je motor vertelt. 

Prijs: €34.000
PK: 105
Topsnelheid:
Actieradius: 158km
Oplaadtijd: 60 minuten

Dit vind je misschien ook leuk...