Houtgestookte of elektrische hottub?

Een hottub is een ideaal middel om heerlijk in te kunnen ontspannen na weer een lange dag gewerkt te hebben, dit is ook de voornaamste reden waarom mensen een hottub kopen. Bij het kopen van een hottub heb je redelijk veel mogelijkheden, de belangrijkste beslissing die je hierbij moet maken is welke hittebron je wilt hebben. Over het algemeen heb je hierbij de keuze uit een hout gestookte heater en een elektrische heater, voor welke optie moet je nou gaan?

De efficiëntie en kosten

Het verwarmen van een hottub middels het stoken van hout is natuurlijk de bekendste en oudste manier, hierbij heb je de mogelijkheden tussen een interne, externe en geïntegreerde heater. De efficiëntie van een hout gestookte heater hangt echter wel van meerdere factoren af. De grootte van de heater in vergelijking met de hottub en de dichtheid van het gebruikte hout zijn hierbij de belangrijkste factoren. Hardhout is bijvoorbeeld beter voor het opwarmen van een hottub dan zachtere soorten, het hout dient ook altijd droog te zijn aangezien er anders veel energie verloren gaat omdat het eerst het water uit het hout moet afvoeren. Omdat er hier dus grote verschillen in zijn is het lastig om de kosten te kunnen berekenen, bij een elektrische heater is dit een stuk makkelijker omdat deze ongeveer 6Kw per uur verbruikt.

De voor- en nadelen van een hout gestookte heater

Een voordeel van een hout gestookte heater is dat je in principe alleen maar hout nodig hebt en dus ook geen rekening hoeft te houden met een elektriciteitstoevoer. Een nadeel is dan weer dat je er constant bezig mee moet zijn, aangezien er constant hout moet worden toegevoegd om het water op temperatuur te houden terwijl je wel moet uitkijken dat je de temperatuur niet te hoog brengt. Om de hitte doorvoering goed en constant te houden moet je ook regelmatig al het overbodige as weghalen.

De voor-en nadelen van een elektrische heater

Elektrische heaters hebben veel minder onderhoud nodig aangezien er geen noodzaak is om hout toe te voegen, te beheersen en weg te halen. Een elektrische heater zet je aan en je hebt er daarna in principe geen omkijken meer naar. Een elektrische heater verwarmt het water over het algemeen ook sneller op aangezien de opwarmingstijd van de heater zelf een  stuk sneller is dan die van een hout gestookte heater. Een nadeel is wel dat er natuurlijk gedacht moet worden aan de elektriciteitstoevoer en dat je de hottub niet zomaar overal weg kunt zetten, ook moet er goed gekeken worden of de juiste netspanning kan worden geleverd.

Dit vind je misschien ook leuk...