Wat is een boot taxatie?

Een scheeps taxatie of boot taxatie is een keuring van de boot waar het gaat om een waardebepaling dit kan globaal of officieel en in beide gevallen kan Jachtmakelaardij Kappers je van dienst zijn . De taxatie is een momentopname die is gebaseerd op de marktwaarde op dat moment ook wel belangrijk om te bekijken als aandachtspunt bij het kopen van een boot. Een taxatie is geen keuring, het is een waardebepaling van het schip, gebaseerd op de marktpositie op het moment. De uiteindelijke taxatie zegt niet dat bij verkoop dit bedrag ook daadwerkelijk onder de hamer gaat. Een boot taxatie is een op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde boot taxateur over de waarde van een boot.

Waarom een boot taxatie?

Bij de aanschaf van een boot is het verstandig een objectieve taxatie of waardebepaling te laten uitvoeren door een expert. Er zijn diverse redenen om je boot te laten taxeren. Een taxatie van je zeilboot, motorboot of ander soort boot is belangrijk bij de aan- en verkoop van de boot. Vaak is een boot taxatie nodig bij een dagbepaling van een boot. Veel kopers en verkopers nemen vaak emotionele waarde mee bij de aan- of verkoop van een boot. Laat daarom de waarde van je boot altijd door een erkende boot taxateur bepalen. De uitkomst van een taxatierapport is vaak belangrijk bij het aangaan van een bootfinanciering of bootverzekering.

Wat wordt vermeldt in het taxatierapport

Iedere boot is uniek en dit geldt natuurlijk ook voor de waarde van de boot. Daarom is het van belang dat de boot fysiek onderzocht wordt door een erkende boot taxateur. Bij een taxatie van een zeil- of motorboot is het uitermate belangrijk dat je een taxateur kiest die daadwerkelijk kennis van jouw merk en type boot heeft. Iedere boot is uniek en dat geldt uiteraard ook voor de waarde. Daarom staat er in een taxatierapport een uitgebreide omschrijving van de boot, aanwezige installaties, het interieur en de uitrusting. Naast deze omschrijving staan onderstaande punten ook in een taxatierapport:

  • Aan- of verkoop
  • Financiering voor aanschaf of refit
  • Verzekering (vaste taxatiewaarde voor drie jaar)
  • Gedeeld eigendom
  • Boedelscheiding
  • Nalatenschappen
  • Faillissementen
  • Import

Wat is het verschil tussen een taxatiewaarde en een waardebepaling?

Het verschil tussen de waardebepaling van een boot en een boot taxatie kan soms niet duidelijk zijn. Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden. Een waardebepaling is een verklaring van een boot makelaar waarin de boot eigenschappen en de verwachte verkoopwaarde en het vraagprijsadvies van jouw boot wordt aangegeven. De waardebepaling van een boot geeft inzicht in wat de betreffende boot ongeveer mag gaan kosten.

Een waardebepaling is echter niet voldoende voor de verstrekking van een financiering of verzekering. Dan heb je echt een taxatierapport nodig waar alle details van de boot objectief in staan omschreven. Een taxatierapport is een volledig en uitgebreid rapport waarin de waarde van de boot wordt vastgelegd en de eigenschappen van de boot zijn omschreven. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport.

Dit vind je misschien ook leuk...