Hoe een warmtepomp je energiefactuur kan doen dalen

Voor als je het nog niet wist: warmtepompen zijn geweldig! De technologie die warmtepompen aandrijft is echter een beetje mysterieus, tenzij je een expert bent in natuurkunde, verwarmings- en koelingstechniek. Juist daarom vertellen we hier iets meer over deze bijzondere warmtepomp en hoe je energierekening hier magisch mee verlaagd wordt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een op zichzelf staand tweecomponenten apparaat dat van koeltechniek en elektriciteit gebruik maakt om een gebouw te verwarmen en koelen. Een warmtepomp heeft twee componenten: een condensor eenheid die meestal buiten een gebouw wordt geplaatst en die daar de verwarming of koeling produceert. En daarnaast een binneneenheid die deze warme of koele lucht het huis binnenlaat.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt simpel gezegd elektriciteit en een koelmiddel om warmte van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Om warmte te leveren, onttrekt de warmtepomp warmte aan de lucht buiten je woning. Om deze lucht vervolgens naar koelvloeistof over te dragen. Het wordt daarna door dit koelvloeistof gecomprimeerd, waardoor de temperatuur aanzienlijk stijgt.

Die warme koelvloeistof wordt vervolgens naar de binnenunit van de warmtepomp verplaatst, om daar lucht over de hete koelvloeistof heen te bewegen. De temperatuur wordt daardoor verhoogd om zo aan de thermostatische vraag naar warmte in de woning te voldoen.

De subsidie voor een warmtepomp

Om het gebruik van deze energiebesparende warmtepompen aan te moedigen, heeft de Rijksoverheid een zogenaamde ISDE subsidie in het leven geroepen. Het budget dat aan deze InvesteringsSubsidie Duurzame Energie is verbonden, is voor 2022-2024 zelfs flink verhoogd. De subsidie voor een warmtepomp is van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten is verhoogd. Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze ISDE subsidie enkel voor bestaande gebouwen geldt en dus niet voor nieuwbouw.

Wat is het grote voordeel van een warmtepomp?

Een warmtepomp bespaart veel geld op je energierekening. Dit omdat een warmtepomp enkel elektriciteit voor de stroomtoevoer gebruikt en dus niet voor het opwekken van warmte. Het biedt een opmerkelijk hoog rendement omdat de verbruikte elektriciteit enkel wordt gebruikt om de twee ventilatoren (van de verdamper en condensor), compressor en pomp aan te drijven. Om zo de warmte van buiten te concentreren en in je huis te brengen.

Volgens de Amerikaanse EPA kan een warmtepomp het elektriciteitsverbruik voor verwarming tot 50% verminderen. Dit is in vergelijking met een standaard elektrische verwarming plus airco. Degenen die van een gasboiler naar een zeer efficiënte warmtepomp overstappen, zullen daar ongeveer 300 euro per jaar mee besparen. In de loop van een gemiddeld jaar zou een eigenaar zo dus ongeveer 20 tot 70% op hun jaarlijkse kosten voor verwarming en koeling moeten besparen. En zo’n warmtepomp heeft ook veel lagere onderhoudskosten. Bovendien vermindert een warmtepomp de CO2 uitstoot aanzienlijk als je het met een aardgasketel vergelijkt.

Een efficiënte warmtepomp is behoorlijk kosteneffectief

Het vervangen van een aardgas cv-ketel door een zeer efficiënte warmtepomp zal behoorlijk kosteneffectief zijn. Dit zeker aangezien de gasprijzen zullen blijven stijgen. Maar door daarnaast ook nog eens een fijne subsidie te ontvangen, wordt het wel behoorlijk interessant gemaakt om hier eens goed over na te denken. Of om gelijk stappen te maken en zo snel mogelijk op een warmtepomp over te stappen.

Dit vind je misschien ook leuk...