Wat is een orgel klavier?

Het klavier bepaalt in grote mate de speelervaring op een orgel, maar wat is een klavier? Een klavier is ook wel het toetsenbord van een instrument. Het is een constructie die bestaat uit één of meerdere rijen toetsen en is aanwezig op toetsinstrumenten zoals een orgel, piano, harmonium of klavieraccordeon.  

Wat is een orgel klavier?

Een orgel klavier bestaat uit één of meerdere manualen en een pedaal. Manualen bedien je met de hand en het pedaal bedien je met de voet. Door middel van het bewegen van de toetsen wordt de toon overgebracht. De toon kan digitaal, elektronisch, mechanisch of pneumatisch overgebracht worden. Orgel klavieren zijn, net als bij een piano, opgebouwd in octaven. Een octaaf bestaat uit zeven toetsen en loopt van de C naar de B.  

Hoe werkt een klavier? 

Bij een kerkorgel wordt er door middel van het bespelen van de toetsen perslucht door de orgelpijpen aangedreven. Hierdoor wordt geluid geproduceerd. Bij elektronische orgels wordt het geluid digitaal geproduceerd. De pijpen hebben ieder een eigen toonhoogte. Pijpen met een gemeenschappelijk timbre worden op rijen geclusterd. De organist kan gebruik maken van registers om afzonderlijke pijpen te bespelen of combinaties van pijpen. 

Handklavieren op het orgel

De grootte van het orgel is bepalend voor het aantal klavieren. Per orgel is het aantal toetsen verschillend, maar doorgaans zijn dit 29 tot 43 toetsen witte toetsen en tussen de 20 en 30 zwarte toetsen. Met de witte toetsen speel je hele noten, met de zwarte toetsen speel je halve noten. Een orgel kan ook meerdere klavieren hebben, meestal zijn het er twee of drie.  

Pedaal van het orgel 

De pedalen vormen de bas van het orgel. De bas zorgt ervoor dat het geluid van het orgel vol en zuiver klinkt. Het pedaal wordt bediend met de voet en produceert geluid via aparte registers die een zwaardere klank hebben. Net als op het handklavier bestaat het pedaal uit witte en zwarte toetsen. Het volume van het orgel kan per klavier bepaald worden met de pedalen. 

Dit vind je misschien ook leuk...