Luchtvochtigheid in je huis

Veel mensen staan hier te weinig bij stil, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in je huis altijd goed is. Er komt dagelijks veel vocht vrij, door het ademen, door het koken, door het douchen, door het strijken, door het laten drogen van de was, etc.

Het overtollig vocht moet uit je huis kunnen, anders kan je op ten duur allerlei problemen krijgen. Het is echter ook mogelijk om juist een te lage luchtvochtigheid te hebben, dit brengt weer hele andere problemen met zich mee. Wij vertellen er wat meer over.

Gevolgen van een te lage luchtvochtigheid in je huis

Een lage luchtvochtigheid kan meerdere problemen met zich meenemen, zowel voor de bewoners als voor het huis zelf. Wanneer er te weinig vocht in de lucht hangt kunnen de bewoners last krijgen van een droge hoest, een prikkelende keel, een droge huid, gebarsten lippen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. De woning waar je woont kan ook het een en ander te verduren krijgen, zo kan te weinig vocht ervoor zorgen dat het hout kan gaan krimpen en kan scheuren.

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in je huis

Een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat er een hele muffe geur in je huis komt te hangen, wanneer de luchtvochtigheid voor een langere periode te hoog is kan er schimmelvorming ontstaan en onder andere ook natte plekken op de muren. De schimmels kunnen na verloop van tijd voor gezondheidsproblemen zorgen, denk maar eens aan ademhalingsproblemen en allergieën. Deze problemen kunnen ook ontstaan door de huisstofmijt, een beestje dat extra goed aard in deze vochtige omstandigheden. Wanneer je te maken hebt met deze problemen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een specialistisch bedrijf inschakelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van de diensten van Alpha Vochttechniek.

Hoe krijg je de juiste luchtvochtigheid in je huis?

De ideale luchtvochtigheidspercentage ligt tussen de 40 en 55%, het is belangrijk dat je altijd goed in de gaten houdt dat dit ook werkelijk zo is. Dit kan je doen met een hygrometer, dit is een apparaatje dat de luchtvochtigheid constant in de gaten houdt. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is is het belangrijk om je huis goed te ventileren, zet bijvoorbeeld de ventilatieroosters boven je raam open als je die hebt. Zet ook een aantal ramen tegen elkaar open om je huis te verluchten. Bij het koken en douchen is het belangrijk om dit vocht gelijk weg te halen, zet altijd de afzuigkap aan tijdens het koken en zet na het douchen even een raam op een kier. Wanneer er sprake is van een te lage luchtvochtigheid kan je dit verhelpen door juist een keer te gaan koken zonder de afzuigkap aan te zetten of door een luchtbevochtiger in je huis te plaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk...