Azië breng je in huis met pandanrijst!

Basmatirijst, arboriorijst, jasmijnrijst, bruine rijst en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar voor nu gaan we het even hebben over een van de koningen onder de rijst: pandanrijst. Het lijkt erg veel op de andere soorten maar is net even anders. Wij leggen je in dit blog alles uit over pandanrijst!

Wat is pandanrijst?

In principe is pandanrijst geen soort an sich. Dit komt doordat pandan geen rijst is. Pandan is namelijk een aromatisch blad met een zeer kenmerkende geur, smaak en kleur. Dit blaadje zorgt namelijk voor de typische kleur en smaak van groene spekkoek. Maar wat heeft pandan met de rijst te maken dan? Pandan geeft namelijk de typerende geur van de rijst. Feitelijk is het jasmijnrijst dat wordt gebruikt, maar dan gegeurd met pandanblad of extract. Dit zorgt uiteindelijk voor het eindresultaat namelijk de pandanrijst!

Hoe kook ik pandanrijst?

Wanneer moet de rijst in de pan dan? Dat is een verrassend veelgestelde vraag als je pandanrijst gaat koken. In principe is het koken van pandanrijst erg eenvoudig. Spoel de rijst grondig af totdat het water helder/ niet meer troebel is. Je kunt de rijst ook even in het water laten liggen, dan is de rijst namelijk nóg sneller gaar. Breng vervolgens een pan met rijst en water aan de kook. Je moet hierbij 1,5 keer zoveel water dan rijst gebruiken. Draai het vuur lager en laat het in tien minuten gaarkoken. Stoom dan nog door met de deksel op de pan en voilà je hebt geurige pandanrijst!

Is pandanrijst gezond?

Pandanrijst is erg gezond. Het bevat verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl. Let er dan wel op dat je het niet combineert met ongezonde producten zoals vette satésaus of suikerrijke sauzen! Kies je voor gezond? Kies dan voor pandanrijst.

Dit vind je misschien ook leuk...